Anv:
Lös:

Jönköpings Orienteringsklubb

JOK och OK Berget blev en klubb 2007

Klubben består sedan 2007 av de tidigare orienteringsklubbarna Jönköpings OK och OK Berget. Den första startade 1938 och hade JOK-stugan vid Hällstorpsdammen som sin klubbstuga. OK Berget bildades 1979 och höll till på Sörgården vid Åsabadet.

Vid samgåendet antogs namnet Jönköpings Orienteringsklubb, i vardagslag kallad JOK och Sörgården blev hemvist för klubben. Vi är omkring 600 medlemmar och en av de största i Småland. Av dem är 25 % ungdomar under 21 år och 45 % kvinnor.

På klubbens program står tävling och träning i orienteringslöpning, längdskidåkning och skidorientering. Med aktiviteter för olika åldrar har vi trevligt tillsammans. Särskilt viktig är satsning på ungdomarna.

Orienteringsresultat

Sture Tjärnemo var åren kring 1950 Smålands bäste senior och han var med i landslaget. Även Magnus Rehn deltog i landskamper på 1970-talet. Smålandskavlen vann JOK:s herrar 1960. Karin Rehn tog 1997 guldmedalj på Veteran- VM i USA.

Våra ungdomar har genom åren ofta glatt oss. På SM-kavlar och Smålandskavlar har bra resultat uppnåtts och på 10-mila blev det 2010 en 6:e plats i ungdomsklassen. Under några år var JOK bästa ungdomsklubb på DM och vann även Allan Hall Cup i Småland.

Marie Andersson var i början på 2000-talet JOK:s främsta orienterare med segrar på SSM, GM och SM och i O-Ringen samt deltog i VM för juniorer.

OK Berget utsågs 1983 till Årets orienteringsklubb och utsågs två år senare som ”Klubben med distriktets bästa ungdomsbredd”. 1985 blev det en seger vid Skol-SM och samma år vann man stafetten Lämmeltåget.

Arrangemang och kartor

I Barnarp arrangerade JOK 1964 SM-natt. I samma område gick 1979 den första landskampen i nattorientering mellan Sverige och Norge. I Hovslätt genomförde klubben 1984 Student-VM i orientering. OK Berget genomförde under flera år Bergakavlen. På Ryttarns mosse arrangerades SM ultralång 2007.

Smålandskavlen arrangerade JOK första gången 1975 vid Jära folkhögskola nära Malmbäck. OK Berget hade 1987 tävlingen vid Sörgården med Hovslätts IK. Åren 2000 och 2002 genomförde JOK tävlingen med IKHP och Tenhults SOK.

På O-ringen 2005 svarade JOK och IKHP för två etapper vid Åsa by. OK Berget genomförde precisionsorientering vid samtliga fem etapper.

Klubben arrangerar idag årligen två större orienteringstävlingar - Bauernatta på våren och Bauertrampet på hösten eller annat större arrangemang.

År 1963 framställde JOK en av landets allra första klubbritade tävlingskartor med höjdkurvor. Under många år har klubben haft en omfattande egen produktion av orienteringskartor.

Information om klubben

JOK-bladet heter vår klubbtidning, som utkommer två gånger per år. Aktuell information finns på vår Hemsida.

När JOK fyllde 60 år och 70 år gjorde vi jubileumsskrifter, vilka speglar klubbens tidigare historia. OK Bergets 27-åriga historia finns dokumenterad i en skrift. Dessa skrifter och en årlig informationsfolder om klubbens verksamhet och organisation finns tillgängliga på Sörgården.

Dag Kihlblom, september 2011

Bauernatta 2013

Den 10 april anordnar vi Bauernatta. Ni hittar mer information på arrangemangssidan. Varmt välkomna!

Bild från bildoteket

SMOF Nyheter

Uppdaterades: 2023-02-09 11:41:16

SOFT Nyheter

Uppdaterades: 2023-02-09 11:41:16

Postadress

Jönköpings OK
Åsabadet 1
562 40 Taberg

Telefon till stugan

036 - 64083

Cookies

Denna sida använder sig av cookies. Läs mer här.

JOKs klubbstuga Sörgården

Sörgården är vår klubbstuga och är belägen vid Åsabadet, Norrahammar strax utanför Taberg.

© Jönköpings OK 2023
Exekveringstid: 0,06

Areal - Vi förmedlar jord och skog

Nässjö Rehab

WSP

Smålandsidrotten

Team Sportia

Bluerange

Rapportera fel

Har du sett ett felmeddelande eller tycker du att något borde fungera på ett annat sätt? Alla information från er som använder vår hemsida är av intresse och hjälper oss att föra sidan framåt så tveka inte att skicka in en felrapport om du upptäkt något som du tycker verkar konstigt.

Ops, något saknas eller står inte rätt till i formuläret:

Försök beskriva felet så detaljerat som möjligt. Några exempel på frågeställningar är:

(Obligatorisk)


Är du säker på att du vill avbryta? Det finns ingen dålig information.