OBS! Detta är en gammal arkiverad version av vår hemsida. Vänligen gå till http://jok.nu för att komma till vår nya hemsida.
Anv:
Lös:
25
JUN/11
7

Tiomila 2012: -315 dagar

Niklas Alvaeus kl. 20:29

På förekommen anledning.

I år hade JOK för första gången på många år inget herrlag i Tiomila, och inte heller i Jukola. Om det beror på att det verkligen inte finns intresse är det kanske i sin ordning. Beror det däremot på att vi i klubben inte har gett de förutsättningar för att skapa och stödja ett intresse som i grunden finns är det dock inte i sin ordning. Jag upplever att det inte är något som har hänt just i år utan är en trend som pågått en längre tid med minskat deltagande av herrar 17-49 år (som kanske är de som i första hand är aktuella för ett tiomilalag) på träningar och kavlar.

Vi kommer nästa år ha en ganska stor grupp med lovande juniorer som det är viktigt att ta hand om på ett bra sätt. Här gör ungdoms- och juniorledarna ett utmärkt jobb. Jag tror dock att de även behöver ha ordentliga utmaningar att se fram emot och förebilder att se upp till på träningarna. Här tror jag att Tiomila och herrar som tränar inför Tiomila fyller en viktig funktion.

Jag har förståelse för att många upplever att de har fullt upp med familjer, jobb och annat och inte hinner prioritera klubbträningarna. Det går snabbare att ta en runda hemifrån. Och om risken är stor att man ändå får träna ensam om man tar sig till träningen blir valet ännu lättare. Det blir en ond spiral.

Vad kan vi då göra åt saken? Jag har två idéer:

Arrangera speciella tiomilaträningar
Förslagsvis varannan vecka med start redan tidigt i höst. Träningarna hålls hela vintern oavsett snöläge. Varannan gång i stugan och varannan gång på någon annan karta runt stan, gärna någon annan klubbs. Träningen bör vara någon veckodag då det inte är ungdomsträning för att så många som möjligt skall kunna vara med. Träningarna på andra kartor kan vara öppna för alla men inga extra banor läggs. Träningarna i stugan skulle vara bara för tiomilaaspiranter med fika och snack efteråt. Det här ger möjlighet för de som har svårt att komma ifrån att kunna prioritera ett mindre antal träningar att vara med på.

Tidig intresseanmälan
Redan nu lägger vi upp intresseanmälan till Tiomila 2012. Det kan ge en kick för att sätta igång att träna och man ser vilka andra som har skrivit på. Det är givetvis ingen bindande anmälan av att man kan vara med utan mer än anmälan om att man har ambitionen att vara med och tänker träna för det. Man bör vara beredd att kunna ta en sträcka på 12 km. I år hade vi säkert tio-tolv löpare som var beredda att springa upp till 8 km men bara tre-fyra stycken som var beredda att springa 12 km eller längre. Problemet är att det inte ser ut så på Tiomila. I år var kortaste sträckan 7 km och sex sträckor var 12 km eller längre. Vi har lätt 25 löpare som skulle klara en tolvkilometerssträcka om man la ner lite träning.

Jag har inte pratat med dam-UK-Klas men det här är ju något som herrar och damer borde göra gemensamt.

Synpunkter? Fler idéer? Förslag på träningsdagar? Jag kanske är helt ute och cyklar (inte ovanligt). Tala då gärna om det. Kommentera nedan eller hör av er direkt till mig.

Niklas Alvaeus, herr-UK för tillfället.

Bifogade filer

external Tiomilas hemsida

Kommentarer

Mats Holmberg den 25 juni 2011
Jag tycker du har rätt. Jag är pappa till en av 95-pojkarna. Klart att de borde få springa börja springa 10-mila rätt så omgående (och dessutom Ungdomens 10-mila 2011 till 2013). Jag är personligen inte redo för mer än 5-6 km men ska se till att vara redo för 12 till nästa 10-mila om nu det skulle krävas för att juniorerna ska få springa. Men hur många av dagens juniorer är det som springer nattorientering? Det gjorde ju "alla" när jag var ung (f 1968).

Anders Ling den 25 juni 2011
Känns som att jag kan höja min träningsdos något inför nästa år och vara redo för 12-13km. Kul att ha en målsättning inför nästa år.

Jonas Bülow den 26 juni 2011
Det är viktigt att lyfta frågan och ta tag i saken nu, inte i vår, så du är helt rätt på det Niklas. Som före detting som verkligen behöver sätta mål för att få fart är det kanske vad som behövs, och verkligt viktigt är det är att våra superduktiga juniorer får springa 10-mila. Vet Anders Lings kapacitet och kan vi bara pusha varandra och satsa på vinterns lördagslångpass så är inte 12 km någon match, . Nu kör vi eller?!?

Fredrik Rosen den 26 juni 2011
Jag skulle kunna tänka mig att du sätter in personer redan nu på sträckorna inför 10-mila 2012 utefter intresse och mål och kapacitet. Det gör inget att man sätter in fler på samma bara de är tänkbara för just den sträckan. Då kan man ha den "sträckan i huvudet" som morot under höst och vinterträning. Sen att det blir en del justeringar är ju klart men man vet ju ungefär vilka som är påtänkta för en viss sträcka redan nu, tex långa natten och 1.a. Sen skulle jag tycka det vore kul om fler körde skidtävlingar under vintern. Finns en hel hög långlopp och mindre/kortare lopp (dm,GM) på nära håll samt Vasaloppsveckan. Det är väldigt bra träning som gör att man orkar en lång sträcka till 10-mila 2012 och jukola mm...eller hur Jonas B? :)

Fredrik Rosen den 26 juni 2011
Kanske bättre o diskutera på internsidorna!!

Christoffer L den 27 juni 2011
Jag kommer dyka upp på träningarna i höst! Det är en bra bit kvar till min gamla form men beroende på hur benen håller kanske jag platsar i 10-mila laget :)

MrT den 27 juni 2011
Kanske dyker jag oxå upp på någon träning, springer däremot de flesta "vanliga" tävlingarna höst.

Lämna en kommentar

Ops, något saknas eller står inte rätt till i formuläret:

(Obligatorisk)

(Obligatorisk) (Visas ej)Aktuella nyheter

Visa arkiverade nyheter

Bauernatta 2013

Den 10 april anordnar vi Bauernatta. Ni hittar mer information på arrangemangssidan. Varmt välkomna!

Populära nyheter

Bild från bildoteket

SMOF Nyheter

Uppdaterades: 2020-09-20 05:55:21

SOFT Nyheter

Uppdaterades: 2020-09-20 05:55:21

Orienterare.nu Nyheter

Senaste kommentarerna

2015-08-31 av Klas Grönqvist
Kostnaden uppdaterad

2015-08-30 av Anna J
Kostnaden är per person och n...

2015-08-30 av Carin Rosjö
Är kostnaden beräknad per nat...

2015-08-28 av Anna
Det går bra att betala med ko...

2015-08-25 av Susanne Axelsson
Vad kostar det om någon endas...

Anmäl dig

Det finns inga tävlingar där anmälan går ut de kommande 7 dagarna...

Tävlingskalendern

7 dagar

Det finns inga händelser inlagda de kommande 7 dagarna...

Månadsbladet

Postadress

Jönköpings OK
Åsabadet 1
562 40 Taberg

Telefon till stugan

036 - 64083

Cookies

Denna sida använder sig av cookies. Läs mer här.

JOKs klubbstuga Sörgården

Sörgården är vår klubbstuga och är belägen vid Åsabadet, Norrahammar strax utanför Taberg.

© Jönköpings OK 2020
Exekveringstid: 0,06

Ops, något saknas eller står inte rätt till i formuläret:


Areal - Vi förmedlar jord och skog

Nässjö Rehab

WSP

Smålandsidrotten

Team Sportia

Bluerange

Rapportera fel

Har du sett ett felmeddelande eller tycker du att något borde fungera på ett annat sätt? Alla information från er som använder vår hemsida är av intresse och hjälper oss att föra sidan framåt så tveka inte att skicka in en felrapport om du upptäkt något som du tycker verkar konstigt.

Ops, något saknas eller står inte rätt till i formuläret:

Försök beskriva felet så detaljerat som möjligt. Några exempel på frågeställningar är:

(Obligatorisk)


Är du säker på att du vill avbryta? Det finns ingen dålig information.